Měna

Přívlač podle slabikáře

21.12.2017

Přívlač podle slabikáře

Poslední dobou od začínajících vláčkařů často slýchávám otázky týkající se základů přívlače. Přivedlo mě to k napsání pár informací tak, aby byly srozumitelné pro všechny. Jelikož je mou oblíbenou metodou přívlače lov na gumové nástrahy a jigování, pokusím se vám přiblížit základní sestavení udice a různé možnosti montáží. Nechci se zde pouštět k polemikám o výběru prutu a navijáku, neboť to závisí na vkusu a obsahu peněženky každého rybáře.

Zřejmě úplně první otázka, která mě napadá, je:

POUŽÍT VLASEC NEBO PLETENOU ŠŇŮRU?

A odpověď: Vše podle podmínek rybo- lovu, podle vzdálenosti lovného místa a především v závislosti na hmotnosti nástrahy. Já osobně preferuji pravidlo, které se řídí váhou nástrahy. Pokud nástraha váží do 4g používám bez větších problémů vlasec, jelikož váha nástrahy příliš nepůsobí na průtažnost vlasce a ten poté dostatečně přenáší dění pod vodní hladinou. To znamená, že dokážete rozeznat záběr nebo jen drcnutí do překážky. Zároveň lze ještě docela ob- stejně ovládat nástrahu a přenášet na ní pohyb špičkou prutu.

Na veškerý lov jigováním lze použít pletené šňůry. Na trhu je mnoho značek a šňůry se dnes vyrábějí i ve velmi tenkých průměrech, tudíž se dají použít i na ty nejlehčí nástrahy. Největší výhodou pletenky je její nulová průtažnost. Při správném vedení nástrahy cítíte každé ťuknutí nástrahy o dno či sebemenší dotek ryby. Při nákupu se nenechte zmást označením. Každá firma používá trochu jiné. Někdy je udávána nosnost v librách, jindy v kilogramech a průměr v mm nebo v japonském značení. Určitě se vyplatí si při výběru nalézt bližší in- formace. Návin se většinou prodává ve 120–150 metrech, což je zcela dostateč-né. Před navíjením na naviják je občas nutné šňůru ,,podmotat" vlascem, tak aby byla cívka dostatečně plná. Docílíme tím maximální délky náhozu. Nesmí však být přeplněná. Dost často pak vylétají tzv. paruky a zbytečně poté přicházíte o cenné metry šňůry.

Mezi pletenou šňůru a nástrahu se po- užívá fluorocarbonový návazec. Má to několik důvodů. Jedním z nich je ten, že je pro ryby neviditelný, dalším neméně důležitým je jeho lepší odolnost proti otěru v porovnání se šňůrou. Fluorocarbonový návazec silnějších průměrů cca od 0,60mm se doporučuje i pro lov štik. Délka návazce se používá kolem 50 cm. Pokud je velmi čistá voda není od věci použít návazec i podstatně delší.

NÁSTRAHA, BARVA, VELIKOST

Takže máme prut a naviják, na něm na- vinutou šňůru a k té přivázaný fluorocarbon. Co dál? Přichází to nejdůležitější a to je volba správné nástrahy, barvy, velikosti a dále volba správné gramáže dle hloubky a proudění vody. Můžeme tak vybírat z několika možností montáží. Uvedu zde jen ty nejjednodušší.

Úplně nejběžnější je jigová hlavička buď s nálitkem či bez. Osobně mám radši bez nálitku. Neničí tolik nástrahy, a pokud máte obavy, že vám budou z háčků sjíždět, jednoduše nástrahy přilepte kapičkou vteřinového lepidla. Co se týká gramáže, tak je závislá na velikosti nástrahy, hloubky, proudění vody a dokonce i síle větru, tzn. čím větší hloubka a proud, tím těžší jigová hlava. Důležité je zřetelně cítit dosednutí nástrahy na dno. Jen pro příklad: na klidné vodě volím u nástrahy vibro fat 7 cm při hloubce 8 metrů, váhu hlavičky cca 10 gramů. Jigovou hlavičku můžete navázat rovnou na konec fluorocarbonového návazce. Další věcí, která je neméně důležitá je délka háčku. Obecně platí pravidlo, že by háček měl zasahovat alespoň do 1/3 délky nástrahy.

ČEBURAŠKA

Další možností lovu přívlačí jigováním je použití stále oblíbenější čeburašky. Tato velice jednoduchá montáž k nám přišla z východu. Čeburaška je olověná zátěž ve tvaru kuličky, která má ve své horní polovině díru a v té ocelový drátek. Do jednoho ouška drátu se nasazuje háček, drátek se poté vsune do kuličky a zajistí karabinkou. Hlavní výhodou čeburašky je především větší volnost nástrahy a tím i lepší pohyb, který láká ryby k záběru. Větší volnost nástrahy umožňuje rybě lépe nasát nástrahu a tím zvyšuje úspěšnost záseku. Čeburaška nabízí možnost použití různých druhů háčků, jak offsetových tak i rovných. Offsetové háčky používáme především při lovu na vodách s větším výskytem vázek. Při volbě váhy čeburašky postupujeme stejně jako při jigové hlavičce. Velkou výhodou je možnost použití a kombinování různých velikostí háčků s různě těžkými zátěžemi. Např. při lovu štik v rákosí lze použít čeburašku 2 gramy a velkou nástrahu s offsetovým háčkem velikosti např. 6/0, sestava pak minimálně váz- ne, proplétá se mezi jednotlivými stvoly a láká štiky k záběru. A naopak ji můžeme použít, pokud chcete chytat malou gumkou ve větší hloubce. Při použití čeburašky je nutné používat karabinku tu připnout do volného očka, zabráníte tím uvolnění kuličky a následnému roztažení drátku. I u čeburašek volíme délku háčku zhruba do 1/3 nástrahy, tak aby měla co největší možnost pohybu.

Čeburašky se vyrábějí nejen z olova ale také z wolframu (tungsten). Tyto čeburašky mají při stejných gramážích podstatně menší velikost a jsou velmi přesně tvarované. Nevýhodou bývá vyšší cena.

TECHNIKA

Způsob vláčení jigových hlaviček nebo čeburašek s nástrahou, je prakticky stejný. Snažíme se imitovat přirozenou potravu ryb, jako jsou raci, nymfy a především malé rybky. Při vedení nástrahy s ní můžeme vyskakovat ze dna a pak ji nechat pomalu propadat sloupcem, nebo jen plynule přitahovat a tak prochytávat různé hloubky. Každý dravec chce něco trochu jiného a může se to velmi lišit dle podmínek jako je počasí, denní doba, roční období a podobně.

BARVA

Volba gumové nástrahy značně závisí na tom, jakou rybu a za jakých podmínek chceme lovit. Co se barev týká, zde se názory rybářů značně rozcházejí a každý vsází na barvy, kterým věří. Obecně platí že, čím je čistější voda a jasné počasí tím jsou úspěšnější tmavé barvy a naopak. Dost často svou roli hladinou. Já si myslím že, na barvě nástrahy hodně záleží. Mnohokrát se mi stalo, že po změně barvy začaly ryby opět brát. Ohledně tvaru gumových nástrah mohu doporučit různá kopýtka, Vibro wormy, Vibro faty či různé napodobeniny vodního hmyzu jako jsou nymfy raci a podobně.

MONTÁŽE

Dalšími možnostmi lovu na gumové nástrahy jsou různé druhy montáží, jako je dropshot, carolina, texas nebo jen obyčejný přívěs. Každá z těchto montáží má své výhody i nevýhody, ale o tom třeba zase někdy příště.

Na závěr bych chtěl podotknout že, lov ryb nemá žádnou přesnou logiku, takže se nebojte experimentovat a zkoušet. Už jsem viděl ulovit velké ryby na nástrahy a montáže, které obecná pravidla naprosto popíraly.

Petrův zdar přeje František Čáha