Měna

Synapse SYS 742 M 5-20g versus Vizor VZR 662 ML 5-21g

30.12.2016

Poslední prosincový víkend jsem se rozhodl otestovat, tyto dva proutky o kterých si myslím že výborně reprezentují značku Favorite. Vypravil jsem se na Slapskou přehradu a chytal jsem z lodi. Na oba pruty jsem postupně nakládal nástrahy a čeburažky různých délek a gramáží a testoval jakou mají citlivost, rychlost a maximální gramáž.

Vizor se především vzhledem ke své délce 1,98m jevil o mnoho rychlejší a citlivější. Gramáž 5-21g odpovídala možnostem prutu. Při váze nástrah kolem 6g byl prut velmi citlivý a dalo se rozpoznat zda nástraha pracuje či má např. zamotaný ocásek. Při horní hranici tj 21g prut v pohodě zvládl odhodit čeburažku 16g s 12cm vibro wormem což odpovídá váze cca 26g. Prut dobře pracoval a při záseku candáta nedal rybě šanci.

Synapse- na tento proutek jsem byl velmi zvědavý, mnoho rybářů mi ho doporučovalo jako top produkt. Velmi dobře pracoval v celém rozpětí 5-20g a dalo se na něj naložit i o něco více. Vzhledem k délce 2,24m se snáze kontrolovala nástraha a i zde byl cítit každý pohyb. Prut byl příjemný do ruky a díky přímému kontaku s blankem se dal rozpoznat i velmi jemný záběr.

Navijáky jsem používal značku Daiwa velikosti 2500, pletenou šňůru Sunline 4lb a 6lb s koncovým flourcarbonovým návazcem 0,23mm.

Pokud bych si měl vybrat tak bych si do lodi pořídil Vizora a pro lov ze břehu Synapsi. Oba pruty se hodí jak pro lov s jigy, tak i středně velkými woblery a rotačkami.